diumenge, 11 de gener del 2009

CLOENDA DE L'ANY CLIMENT FORNER








CLOENDA DE L’ANY CLIMENT FORNER


El dia 19 de desembre del 2008, la sala de plens de l’ajuntament de Berga va acollir l’acte de cloenda de l’any Climent Forner.
Van presidir la taula: L’alcalde de Berga Sr. Juli Gendrau, el doctor Joan Ferrer, la regidora de cultura Carme Barniol i Montserrat Altarriba, membre de la comissió creada per el reconeixement.
Després del parlament de l’alcalde, Juli Gendrau, i l’exposició de les activitats dutes a terme durant aquest període, es va presentar l’auca de la seva vida amb il·lustracions de Valentí Gubianas i textos de Joan Vilamala.
El doctor Joan Ferrer va fer un gran elogi de les qualitats poètiques i literàries de l’escriptor, remarcant que ens trobem davant del més gran poeta que ha donat la nostra pàtria als nostres dies.
Finalment es va cedir la paraula a Mn. Climent, que va ressaltar el goig i la satisfacció que ha tingut amb les manifestacions d’amistat que ha rebut i rep, i va reiterar les gràcies a tots els amics i col·laboradors que han contribuït als bons resultats aconseguits.
Després d’esmentar la comissió organitzadora, va agrair el bell logotip del Valentí Gubianas que ha servit d’estendard a totes les commemoracions; passant pel Grup de Viver, que lluiten per portar a terme el gran somni de la Biblioteca Escriptors del Berguedà, i també als Ajuntaments de Berga, Navàs i Viver i Serrateix, per la seva col·laboració econòmica i logística que han prestat a l’efemèride.
Va tenir unes paraules amables per als seus amics, Mn. Jesús Huguet, Joan Ferrer, així com al seu molt estimat editor, Jaume Huch que li han fet costat en les deu presentacions, del llibre “Preneu-m’ho tot, deixeu-me la Paraula”, que s’han fet arreu del Principat durant l’any.
En la seva dissertació va remarcar la vàlua del doctor Joan Ferrer, catedràtic de filologia catalana de la Universitat de Girona i autor del pròleg de l’antologia poètica, i finalment aquesta acció de gràcies , segons paraules seves, no podia acabar-la sense esmentar els meus principals pares en la fe religiosa, patriòtica, literària i filosòfica com són, i tots tres berguedans de pro, Mn. Ricard Penina, Mn. Josep Armengou i el doctor Lluís Pont; tres clergues, per no esmentar-ne d’altres de forans com el doctor Josep Pont i Gol i Mn. Antoni Palou. Sense oblidar un altre berguedà il·lustre, el gran amic i mestre Climent Peix, el sastre poeta, o el poeta sastre, així com alguns màxims poetes catalans que vaig tenir la sort de conèixer.
Proclamant-se finalment: un enamorat de la paraula poètica gràcies a la Paraula, i encarnat en la paraula: la meva poesia és el meu verb.

Va acabar recitant dos petits fragments del poema: RETORN A ÍTACA.

Torno del món cap al país dels pares,
ben decebut, cansat
de viure a mig camí d’aquesta vida
que és una lenta mort.
Qui salva Ulisses del seu llarg naufragi?
Salut, oh pàtria retrobada, Berga!

Tot ho perdia menys la fe primera,
flairosa com un brot de romaní.
He vist com s’esfondraven els imperis,
restaven sols com a trofeus
una Custòdia, un Pi i una Muntanya.
***
Torno del món cap al país dels pares
d’on ja no partiré mai més,
germans,
fins a l’hora suprema.
Els homes no tenim sinó una pàtria
per néixer i per morir.
Em basten quatre pams de terra a Casanponç
d’on cada dia surt el sol i sortirà
fins que l’estesa d’ossos que hi reposen
es tornin resplendents de glòria.
C. Forner