divendres, 4 de març del 2011

PARAULES SOBRE PARAULES









PARAULES SOBRE PARAULES
                     Pròlegs i discursos


Ahir, dijous, dia 3 de març, es va presentar a la Biblioteca Municipal Josep Mas Carreras de Navàs, el llibre de Mn. Climent Forner, “ PARAULES SOBRE PARAULES"  Pròlegs i discursos.
Van intervenir, a més de l’autor, l’editor Jaume Huch, l’alcalde Josep Oliva, una colla de rapsodes i la Coral Nova de Navàs.
Us transcric el magnífic epíleg que va llegir l’alcalde Josep Oliva.

Bona nit
De nou hem viscut una presentació, a Navàs, d’un llibre de Mossèn Climent Forner.
Com hem dit, un llibre en el que l’autor aplega tot un seguit de pròlegs i discursos sota el títol de PARAULES SOBRE PARAULES i que compte amb el suport editorial d’EDICIONS L’ALBÍ, a qui no ens cansarem mai d’agrair el suport que dóna als nostres escriptors, i en concret al Jaume Hug, a qui de nou tinc el gust de donar-li la benvinguda al nostre poble.

Un agraïment també especial als rapsodes. El Martí, el Ramon, el Josep, la Maria Àngels i la Montserrat, així com a la Coral Nova i el Martí Just per la seva direcció.

Ara es veu que haig de fer un discurs epíleg sobre un llibre de discursos i epílegs que Mn. Climent en el seu dia va redactar amb la seva mestria. Ai Senyor!

De fet, se m’ha fet estrany fullejar el llibre i veure tot el cos de les pàgines plenes de lletres. En els llibres de Mossèn Climent estem acostumats a que hi hagi molt més blanc que negre. La rima, la forma que acaben prenent els versos impresos sobre els fulls en blanc son ocupats en aquest llibre per pàgines plenes de lletra, justificades a dreta i esquerra del text, en comptes de les formes amorfes dels seus versos.

En el títol del recull de la seva obra, en motiu dels seus 80 anys, Mossèn Climent ens deia PRENEU-M’HO TOT, DEIXEU-ME LA PARAULA. I aquesta Paraula, la que s’escriu en minúscula, li serveix per parlar de les paraules dels altres.

Altres poetes i escriptors amb els qui hi ha tingut vinculacions diverses. Ja sigui parlant de la seva obra, prologant els seus llibres o que ha fet servir com a base per a fer tot tipus de discursos.

I les paraules sobre paraules que utilitza el nostre autor sempre girant entorn d’allò que l’empeny a expressar-se, que l’empeny a comunicar-se, que l’empeny a viure, diria jo: la religió, la poesia, la llengua i la pàtria.

Com alcalde, un orgull que el tinguem com una de les nostre referències culturals. Pel que ell treballa pel país, i per tant, també pel nostre poble. I també per tot el suport i acompanyament que fa, sempre disposat en cos i ànima, als nostre autors locals, tal i com varem poder comprovar de nou fa ben pocs dies en aquesta mateixa sala.

Com a persona, i deixeble seu que em sento, un immens honor que vulgui que estigui al seu costat, i que fins i tot intervingui, en les seves presentacions.

Hem presentat el llibre. És absolutament sobrer presentar la persona, prou coneguda per a tots nosaltres, ja que l’estimació i admiració que sentim per ell ens a portat a tots avui aquí a fer-li costat, en plena comunió vers ell. Ell ens ha portat aquí, ell ens uneix amb la seva obra i ens converteix en rodes que girem al ritme dels seus eixos: la religió, la poesia, la llengua i la pàtria.

I tot això amanit també amb el seu sentit de l’humor (tant necessari per viure com l’amor) i la seva ironia. Dos exemples:

Mossèn Climent ha fet la tria de pròlegs i discursos i ens en hi posa 84, precisament els anys que farà enguany !!!

I a la portada del llibre, el Pi de les Tres Branques, com diu ell, “és als nostres dies, en contrast amb un segle enrere, un símbol tan patètic de religiositat i patriotisme que fa esgarrifar. Tanmateix no es pot perdre mai l’esperança de veure’l reverdir de noves primaveres, sinó el vell, l’hereu que el succeeixi”.

A tall d’anar acabant, perquè penso que jo haig de ser purament conductor de l’epíleg de l’acte, unes quantes peces del llibre, cinc, a tall de pedres amb les que entrebancar-vos ara un instant. Per tant, cinc pedres, cinc perles, cinc instants de Climent Forner:

Instant 1) “La jerarquia eclesiàstica sempre sol parlar ex cathedra; el pare Pere Casaldàliga ho fa des de la vida, l’únic lloc teològic, i poètic, convincent”

Instant 2) “Contra la realitat de la vida, però partint de la realitat, per dura que sigui, i com més dura, més, l’única escapatòria possible és la imaginació, en virtut de la qual som capaços de transcendir la realitat convertint-la de naturalista en simbòlica.”

Instant 3) “Els poemes, en general, fóra millor que es donessin a conèixer sense comentaris, ja que, si són bons, parlen per si sols.”

Instant 4) “El magisteri de l’Església ha de ser escoltat, sens dubte, ell el primer, com a principi orientador bàsic, però de cap manera no pot privar-nos de pensar pel nostre compte, ni que més d’una vegada en puguem discrepar, tant per fidelitat a la pròpia consciència com pel bé que puguem fer als altres.”

Instant 5) “Jo, personalment, aquesta lluita heroica a favor de Catalunya com a nació, amb una història, una llengua, una cultura pròpies; jo la veig com formant part de la Teologia anomenada de l’Alliberament: tant evangèlic és posar-se al costat dels pobles pobres i explotats de la terra com al costat d’aquells altres que, per manca de llibertats necessàries (la primera de les quals el dret a l’autodeterminació), no poden realitzar-se en plenitud. LA LLIBERTAT DELS HOMES I DELS POBLES ÉS TAN SAGRADA COM EL COS DE CRIST”

Mossèn Climent, gràcies per aquest llibre, gràcies per aquest nou esquerdill de teia que ens doneu. Nosaltres l’agafem i l’encendrem, per tal que brilli durant la nit dels segles. Amb ell ens il•luminarem, ens posarem drets i alçarem al cel els braços.

Per molts anys, Mn Climent, i fins la propera presentació.


Navàs, 3 de març de 2.011

Josep Oliva i Santiveri
Alcalde de Navàs