dissabte, 15 de desembre del 2012

TEATRE MUNICIPAL DE BERGA




                              
                            ORATORI BREU

                                       Teatre Municipal de Berga,
                                       2    de desembre de 2012

En nom de la Comissió d’Homenatge a Climent Forner 2012, tinc la satisfacció d’introduir aquest acte i d’oferir-vos unes pinzellades de presentació de l’obra “Oratori breu: La segona vinguda del Crist”, amb text de Climent Forner i música de Martí Just, i interpretada per la Polifònica de Puig-reig, l’Orquestra Municipal de Música de Puig-reig i la secció de corda de l‘Escola Municipal de Música de Berga.
 
Igualment, però, em permetreu que em refereixi també breument als seus autors:

Climent Forner i Escobet va néixer el dia 31 d’octubre de 1927. El 2007, per tant, el nostre poeta va celebrar el seu 80è aniversari, amb motiu del qual va tenir lloc l’Any Climent Forner. Una fita, aquella, que ara, que n’ha complert vuitanta-cinc, ens convida de nou a homenatjar-lo. I ho fem, no només per la seva dilatada trajectòria literària sinó també pel seu elevat compromís social i cultural.
         Com a sacerdot, home de cultura i escriptor, Climent Forner ha dut a terme una importantíssima tasca al servei sempre de les persones i dels nostres pobles, i, per extensió, del nostre país, que tant estima: Catalunya.
          Amb una gran humanitat i generositat, ha defensat –per difícils que fossin– totes les causes que han estat dignes de la seva lluita i de la seva tenacitat. Al llarg dels anys, ha bastit una gran obra poètica, però s’ha dedicat infatigablement a estudiar i a reivindicar també l’obra dels altres autors, de nombrosos poetes i escriptors–de tots els temps– de casa nostra.
         Així doncs, un cop més, avui tenim una nova oportunitat per donar-li les gràcies i ho fent tot expressar el desig que la vida li continuï sent ben plena, i que puguem gaudir durant molt de temps de la seva amistat i de la seva companyia.

Martí Just i Montraveta




Va néixer a Berga l’any 1951. Va ser director de l’Orfeó Berguedà. Estudià piano i harmonia al Conservatori Superior de Música de Barcelona. Rebé classes de cant de Francisco Kraus. Conjuntament amb la seva esposa, va impartir estudis musicals durant vint-i-cinc anys (1974-1999) al seu poble de residència, Navàs, on dirigí també la Coral Petit Estel. Fou component del grup Amics de la cançó, de Berga. S’estrenà com a tenor líric en l’obra The Crucifixion, de John Stainer, amb l’Orfeó Berguedà. Estrenà l’himne oficial de Berga, com a solista-tenor. Com a compositor, té algunes obres inèdites per a quatre veus mixtes: Jesu dulcis memoria, motet; Veniu, Senyor Jesús, coral; una Ària per a mezzosoprano i orquestra de corda; un Ave Maria; El Redemptor, amb text de Climent Forner (fuga i contrapunt); i La nova Jerusalem, amb text de Neus Ballarà

L’any 2007, va publicar el llibre 52 salms: Per contemplar Déu-Amor. Posteriorment, el 2010, aparegué Jardí vivent: 150 floretes de Déu-Amor, i, l’any, passat, Simfonia en prosa, el seu tercer llibre.

 
Aquest Oratori que avui presentem a Berga, va ser estrenat al Monestir de Santa Maria de Serrateix el propassat dia 6 d’octubre d’enguany, dins el marc de les Festes d’Octubre i en homenatge a Climent Forner amb motiu del seu 85è aniversari. La seva calorosa acollida ens va animar a repetir l’experiència i, en efecte, a més de Berga, serà de nou interpretat properament a Solsona i a Món Sant Benet.

            L’obra arrenca de l’any 1982, quan Martí Just engrescà el nostre poeta a posar lletra a la partitura, amb la intenció que esdevingués un petit Oratori inspirat en la segona vinguda del Crist. Ara, reestructurada i ampliada pel mateix compositor, i amb la instrumentació musical de Xavier Guitó, ha pres un aire totalment renovat.

            En paraules de Martí Just, aquesta obra poeticomusical porta un missatge d’amor, de pau i d’esperança. Aquests són els antídots i “l’únic necessari” per a curar les nafres humanes de l’orgull, del poder i de la descreença.

            L’Oratori breu és una composició musical inspirada en el missatge evangèlic de la Bona Nova. La seva música, amb els textos poètics de Climent Forner, vol transportar-nos als prats deliciosos de la més alta sublimitat espiritual.

Jaume Huch