diumenge, 9 d’octubre del 2011

FESTES D'OCTUBRE, SANTA Mª DE SERRATEIX

 
        RETAULE
DE SANTA MARIA
               I
   SANT URBICI

Aquest és el títol d'una representació escènica que mossèn Climent Forner, amb la col.laboració de l'historiador Josep Mª Badia, va escriure l'any 1990. Es refereix a la més que mil.lenària història del Monestir de Serrateix (fundat el 977), narrada principalment per dos joglars que es diuen Arnaldó i Camesina. Per això se celebra cada any, i aquest any ja n'ha fet vint-i-un, amb motiu de les anomenades Festes d'Octubre (dies 1 i 2), commemoratives de l'esdeveniment. 
Té lloc al presbiteri de l'església parroquial i intervenen, en representació de gairebé tot el poble, una norantena d'actors i actrius, des d'infants a avis, amb vestits d'època i música medieval, dirigits per Josep Mª Simó: monjos, abats, bisbes, arquebisbes, comtes, vescomtes, pagesos, propietaris, processons... La vetllada de dissabte al vespre consta de dues parts: la primera, aquesta del Retaule; i la segona, un Concert, que enguany va anar a càrrec de l'Escola Municipal de Música de Berga.
Després, hi ha torrades de pa a la plaça del Monastir. Aquest any els assistents arribaren prou a dos-cents, els quals, a part de l'entrada (10e.), pogueren adquirir la revista anual MONTBORDÓ que edita el mateix organitzador de les dites festes, el Patronat d'Amics de Serrateix. Val a dir que, entre els assistents, enguany hi havia el nou bisbe de Solsona, Mons. Xavier Novell, i no poques autoritats civils, a més de les municipals locals, en representació de la Diputació de Barcelona i del Consell Comarcal del Berguedà.

L'endemà,diumenge al migdia, va tenir lloc la missa solemne, presidida pel mateix bisbe Xavier Novell i concelebrada per mossèn Climent ( rector des de fa vint-i-dos anys)i animada amb cants per la Coral Sant Esteve de Balsareny, dirigida per mossèn Joan Bajona.Després de missa, el concert tradicional.
 En resum, tota una gran festa que ajuda a crear consciència d'Església i de Pàtria.